Actueel.
15 oktober 2024
OP zaterdag 9 november 2024 organiseert de gemeente Drimmelen het evenement ‘Prettig leven, nu en later’. Het is een dag vol inspiratie, beleving en informatie rondom de thema’s welzijn, vitaliteit, wonen, mobiliteit, culinair, creatief en innovatief.
Ontdek via de verschillende themapleinen hoe jouw wereld van prettig wonen, vitaal leven en gelukkig zijn er nu en later uit kan zien. Doe bijvoorbeeld mee aan een workshop ‘gezond koken’ of laat een woonscan maken. Probeer nieuwe hobby’s uit of ervaar een ware food art kunstenaar in jezelf. Wellicht maak je hier je eigen APK op het gebied van welzijn, vitaliteit, wonen of mobiliteit. Of raak geïnspireerd door moderne mogelijkheden waarmee je prettig wonen en vitaal en gelukkig leven kunt ondersteunen.
Dit evenement is speciaal voor alle inwoners van de gemeente Drimmelen, van jong tot oud. Of je nu op zoek bent naar tips voor je huidige leven of plannen wilt maken voor een gelukkige en vitale toekomst; ‘Prettig leven’ biedt een schat aan inspiratie, beleving en informatie.
Wanneer en waar?
- Zaterdag 9 november 2024
- Van 10.00 tot 16.00 uur
- In het Dongemondcollege in Made (Kempsstraat 15)
De entree is gratis.
22 juli 2024
Jongeren en Depressie
Wanneer is een teruggetrokken kind gewoon aan het puberen, en wanneer is het tijd voor een gesprek?
Jongeren die zich somber voelen, kloppen vaak veel te laat aan voor hulp. Ze willen niet opvallen en gedragen zich daarom zo lang mogelijk normaal. Vaak heeft de omgeving pas in de gaten dat het niet goed gaat als de boel escaleert. Depressieve jongeren zitten niet de hele dag troosteloos in een hoekje. Ze kunnen op momenten nog best genieten en ze zijn makkelijker af te leiden dan volwassenen: iets leuks slokt dan even al hun aandacht op en daarmee ‘vergeten’ ze hun verdriet. Maar na die afleiding zakken tieners weer gauw terug in de somberte.
Depressieve jongeren zijn eerder prikkelbaar dan verdrietig. Een depressie ziet er bij hen dus anders uit dan bij volwassenen. Dat geldt overigens ook voor jongere kinderen. Vermoedelijk komt dit doordat hun hersenen nog niet zijn uitgerijpt. Depressie neemt langzaam het leven van de jongere over. De jongere wordt steeds minder enthousiast, zeult een sfeer van algehele ontevredenheid met zich mee en trekt zich vaker terug. Sombere tieners kunnen zich emotioneel van anderen afsluiten. Ze reageren vaak heftig op kritiek en afwijzing, omdat die ze confronteren met hun lage zelfbeeld en veronderstelde tekortkomingen. Een depressie belemmert jongeren bovendien in hun algehele functioneren, zoals op school, met vrienden en thuis.
Hoe weet je of een kind depressief is of gewoon pubert? Je moet alert zijn bij gedrag waarvan je denkt: zo ken ik je niet. Een depressie gaat gepaard met je somber, hopeloos en waardeloos voelen. Dat is bij jongeren ook het geval. Herken je als ouder meerdere kenmerken dan wordt het tijd om eens voorzichtig te informeren naar wat er aan de hand is. Als je vermoedt dat je kind depressieve klachten heeft, is tijdig naar de huisarts gaan belangrijk. Want als je er snel bij bent, kun je het tij makkelijker keren.
Belangrijk: Ga niet in je eentje lopen aanmodderen. Zoek hulp, praat met je kind en veroordeel het niet!
10 juni 2024
20 mei 2024
Duplo Methode
Ontdek de Duplo Methode: een bijzondere benadering, ontwikkeld door Marleen Diekmann van bureau Kontekst, ook wel bekend als “een taal erbij”. Geïnspireerd door het contextuele gedachtegoed van de Hongaars-Amerikaanse psychiater Iván Böszörményi-Nagy, biedt deze methode een unieke en krachtige manier om de dynamiek binnen gezinnen en families te verkennen en te begrijpen.
Stel je voor: met behulp van Duplo poppetjes maak je jouw relaties en verleden tastbaar en zichtbaar. Door jouw eigen realiteit op tafel te plaatsen, creëer je een helder en inzichtelijk beeld van jouw levensverhaal. Deze visuele aanpak slaat een brug tussen het heden en de geschiedenis, waardoor diepere inzichten en patronen helder aan de oppervlakte komen.
In echtpaartherapie biedt de methode een krachtige manier om de verschillende belevingen en verwachtingen van partners naast elkaar te plaatsen. Dit creëert helderheid en begrip, en helpt om onderlinge verwachtingen en misverstanden op een speelse maar diepgaande manier te verkennen.
De kracht van “een taal erbij” ligt in haar flexibiliteit en brede toepasbaarheid. Of je nu te maken hebt met trauma of op zoek bent naar nieuwe perspectieven op jouw levensverhaal, deze methode biedt een veilige en gestructureerde ruimte voor heling en groei. De combinatie van overzichtelijkheid en speelsheid maakt complexe realiteiten beter hanteerbaar en laat ruimte voor humor in het helingsproces.
Ervaar zelf de kracht van de Duplo Methode en ontdek samen met een therapeut van het Centrum voor Vitaliteit nieuwe perspectieven op jouw leven en relaties. Zet de eerste stap naar een dieper begrip en een rijker leven.
25 april 2024
Holistisch kijken naar klachten
Als psychosociaal hulpverlener en ReAttach therapeut ben ik erin gespecialiseerd om op een holistische wijze naar mensen te kijken. Dit houdt in dat ik niet alleen naar je klachten kijk, maar naar jou in je geheel. Naar zowel je klachten als je krachten en je hele lichamelijke en geestelijke gesteldheid. Ik ga met je in gesprek over wat je bezighoudt, waar je kracht zit en waarin je je beperkt voelt; Zowel lichamelijk als geestelijk. Het is het totaalplaatje dat leidt tot meer vitaliteit in jouw leven.
- Heb jij wel eens last van extreme vermoeidheid?
- Ben je vaker moe dan je zou willen?
- Heb je het idee dat ‘iets’ je blokkeert? Of ‘iets’ aan je energie vreet?
- Zit je vaak in je hoofd en wil je meer lichaamsbewustzijn, meer leren voelen?
- Heb je het idee dat er ‘meer’ is en wil je dat onderzoeken?
Neem dan eens vrijblijvend contact op, wellicht dat we samen jouw groeimogelijkheden voor meer vitaliteit kunnen ontdekken.
11 april 2024
De Vitaliteitsdag, georganiseerd door KBO-Den Hout en Centrum voor Vitaliteit, in samenwerking met andere lokale partijen vindt plaats op 18 april 2024. U kunt op deze dag op ontdekkingsreis gaan met betrekking tot uw vitaliteit en gezondheid. U doet de vitaliteitscheck en staat stil bij uw welzijn op allerlei vlakken. Bij verschillende stations kunt u uw fysieke vermogens testen om te ervaren hoe stevig u op de been staat. In gesprek kunt u reflecteren over hoe tevreden u bent over uw dagelijks leven, uw activiteiten en uw participatie in de samenleving. De professionals staan voor u klaar met informatie, advies en oplossingen mocht u iets willen aanpakken om vitaler te worden.
Wat u kunt verwachten
- Meer inzicht in uw eigen gezondheid
• Bewustwording van uw eigen welbevinden
• Gezelligheid en contact met andere deelnemers en vrijwilligers
• Kennismaking met het aanbod van beweeg- en sociale activiteiten in de regio
• Mogelijkheid om vragen te stellen aan professionals
• Bruikbare tips die kunnen leiden tot het verbeteren van uw kwaliteit van leven
12 maart 2024
Destigmatiserend werken
Stigma betekent letterlijk een krachtig negatief stempel, op basis waarvan iemand wordt veroordeeld en benadeeld. Het ervaren van stigma is per persoon anders en komt dus niet altijd overeen met jouw idee van stigma.
Destigmatiserende hulpverlening maakt hierin een groot verschil. Je doet dit door je onder andere in te leven in de situatie van de cliënt. Een cliënt is niet zijn aandoening.
Zelfstigma
Zelfstigma treedt op wanneer iemand het publieke stigma voor waar aanneemt en dit op zichzelf gaat betrekken en dit als onderdeel gaat zien van zijn identiteit. Zelfstigma zorgt er onder andere voor dat een cliënt gaat twijfelen aan zichzelf en angstig wordt. Dit kun je tegengaan door zelfstigma te herkennen, je bewust te zijn van de invloed van zelfstigma op de cliënt en dit bespreekbaar te maken.
Ongeveer de helft van de mensen met een psychische aandoening lijdt onder zelfstigma.
Normaliseren
Je kunt stigmatisering tegengaan door gedrag te normaliseren. Doe dit door je eigen bewustzijn over stigmatisering te vergroten en anders te handelen richting de cliënt. Wijs de cliënt bijvoorbeeld op zelfstigmatisering. Geef hierbij aan dat gedrag dat de cliënt vertoont ook bij de cliënt zelf hoort in plaats van bij zijn psychische aandoening.
27 februari 2024
Oxytocine
Oxytocine, ook wel bekend als het knuffelhormoon, is niet alleen belangrijk voor de liefde, het is ook letterlijk goed voor ons hart. Dat blijkt uit onderzoek van de Michigan State University.
Het hormoon activeert een mechanisme dat het hart herstelt als het beschadigd is, stellen de onderzoekers. De wetenschappers raakten geïnspireerd door zebravissen, beroemd om hun buitengewone vermogen om schade aan hun organen te repareren.
Deze wezentjes kunnen dode cellen die essentieel zijn voor een goede werking van het hart vervangen, dankzij de oxytocine die ze stimuleert.
Uit onderzoek bij menselijke cellen blijkt nu dat óók bij ons het knuffelhormoon de aanmaak van stamcellen in het hart kan stimuleren. Dat kan helpen bij het herstellen van een hartaanval. Zo mooi kan het zijn: het knuffelhormoon als medicijn tegen een ‘gebroken hart’.
15 januari 2024
Complementaire zorg
Ontdek de meerwaarde van complementaire zorg bij het Centrum voor Vitaliteit. Complementaire zorg, ook wel bekend als aanvullende zorg, vult de reguliere behandeling aan die u ontvangt voor uw aandoening. Onze benadering is holistisch, waarbij we niet alleen de lichamelijke aspecten van uw gezondheid in overweging nemen, maar ook de emotionele, mentale, spirituele en sociale behoeften.
Bij complementaire zorg streven we niet alleen naar het verminderen van specifieke klachten zoals pijn, misselijkheid, braken, angst, vermoeidheid en slaapproblemen, maar richten we ons vooral op het bevorderen van ontspanning en comfort. Onze zorg is niet alleen gericht op het behandelen van klachten, maar op het bevorderen van uw algehele welzijn.
In onze praktijk binnen het Centrum voor Vitaliteit bieden we een scala aan complementaire methodes. Samen met onze ervaren hulpverleners kunt u ontdekken welke benadering het beste bij u past. Neem de controle over uw gezondheid en welzijn in eigen handen. Voor meer informatie, bezoek onze website: link naar https://www.centrumvoorvitaliteit.nu/
1 januari 2024
23 december 2023
Fijne feestdagen en een goed 2024 gewenst!!!
15 december 2023
Concentratie verbeteren!
Een onderzoek van The National Academy of Sciences heeft uitgewezen dat concentreren op één enkele taak voor een langere periode beter is voor het resultaat dan wanneer deze taak samen met andere taken, gedurende een langere periode tijd zou zijn gedaan.
Met deze conclusie in gedachten volgen hieronder 5 tips die ervoor zorgen dat jouw focus en concentratie verbeteren.
- Geef prioriteit aan je dag, maar onderschat mentaal wat je allemaal af krijgt.
Dit stelt je in staat om realistische doelen te stellen. Denk vooral niet dat je alles gaat afkrijgen, maar alleen de allerbelangrijkste van die dag.
- Kies twee of drie van de belangrijkste dingen die je nu wilt doen
Neem er twee of drie op je lijst die prioriteit hebben en focus je alleen hierop.
- Bereik een staat van ‘Flow’
Flow wordt omschreven als “de mentale toestand waarin een persoon in een activiteit volledig wordt ondergedompeld in een gevoel van energieke focus, volledige betrokkenheid en succes in het proces van de activiteit”. Door te oefenen zul je merken dat je meer taken af krijgt door ze één voor één uit te voeren dan je ooit deed toen je aan het multitasken was.
- Natuurlijke concentratie pillen toevoegen stimuleert de algehele focus
Om de mentale staat van flow te ondersteunen helpen natuurlijke concentratie of studeerpillen. Doe dit op dagelijkse basis met supplementen en een geruime tijd voordat je de taak gaat uitvoeren.
- Geef niet op
Het zal wat tijd kosten om je op je gemak te voelen bij deze aanpak. Je moet opnieuw leren en je brein creëert nieuwe wegen. Je zult echter snel merken dat ‘flow’ steeds vaker voorkomt en dat je concentratie voor de lange termijn langer aanhoudt.
3 december 2023
Yes!!!
Deze week heb ik het bericht ontvangen dat ik het HKZ-certificaat weer heb behaald. De komende drie jaar mag ik dus weer aan de slag. Het is veel werk maar wel een goed gevoel als je de bedrijfsvoering op orde blijkt te hebben!!!
15-november 2023
Complementaire Zorg
Ontdek de meerwaarde van complementaire zorg bij het Centrum voor Vitaliteit. Complementaire zorg, ook wel bekend als aanvullende zorg, vult de reguliere behandeling aan die u ontvangt voor uw aandoening. Onze benadering is holistisch, waarbij we niet alleen de lichamelijke aspecten van uw gezondheid in overweging nemen, maar ook de emotionele, mentale, spirituele en sociale behoeften.
Bij complementaire zorg streven we niet alleen naar het verminderen van specifieke klachten zoals pijn, misselijkheid, braken, angst, vermoeidheid en slaapproblemen, maar richten we ons vooral op het bevorderen van ontspanning en comfort. Onze zorg is niet alleen gericht op het behandelen van klachten, maar op het bevorderen van uw algehele welzijn.
In onze praktijk binnen het Centrum voor Vitaliteit bieden we een scala aan complementaire methodes. Samen met onze ervaren hulpverleners kunt u ontdekken welke benadering het beste bij u past. Neem de controle over uw gezondheid en welzijn in eigen handen. Voor meer informatie, bezoek onze website: link naar https://www.centrumvoorvitaliteit.nu/
5 november 2023
ReAttach
Meestal staan we niet stil bij de manier waarop we intense gebeurtenissen verwerken. Soms blijven die gebeurtenissen vanuit het verleden ons functioneren beïnvloeden. Het lukt bijvoorbeeld niet om dingen los te laten. We krijgen er last van als we letterlijk “vol” blijven zitten met onverwerkte informatie.
ReAttach is dan een begeleidingsvorm om die verwerking op gang te brengen waarbij je zelf niet hoeft te praten. Dat is fijn als je het moeilijk vindt om te vertellen wat je dwars zit en ook geschikt als je niet kunt verwoorden wat er precies met je aan de hand is.
Met ReAttach word je geholpen met het ophalen van feiten, indrukken en gebeurtenissen om die vervolgens op een hele snelle manier te verwerken zodat je daar geen last meer van hebt.
ReAttach richt zich niet op de inhoud van die informatie zelf, maar op dit proces. Het is de bedoeling dat je luistert naar de denkopdrachten die je gegeven worden. De inzichten die ontstaan doordat je informatie beter kunt plaatsen zijn van jouzelf.
Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden!
23 juli 2023
13 november 2022
Gespreksvaardig in social work en ggz
Speelvelden voor communicatie
ISBN 9789085602057 | 200 Pagina’s | Paperback | 1ste druk 2022 | winter 2022/23
Binnenkort verschijnt ons nieuwe boek; Gespreksvaardig in social work en GGZ.
Voor het voeren van gesprekken met cliënten is een goede communicatie van groot belang. Als hulpverlener weet je dat een veilige relatie, het maken van een gelijkwaardig contact vanuit een open belangstellende houding een basisvoorwaarde is. Echter is het ook belangrijk dat het gesprek een structuur heeft, zodat je niet verzandt in het verhaal. Dit boek biedt hiervoor een flexibele methode.
De methode is het H-model, met 5 speelvelden om samen met je cliënt op onderzoek uit te gaan. De speelvelden zijn geïllustreerd met tekeningen. Hiermee nodigen we je uit om taal te ondersteunen met beelden. Ieder speelveld biedt een eigen perspectief aan de cliënt om een problematische situatie te verkennen, hulpbronnen te vinden en haalbare stappen te zetten.
Verder komen in het boek ook de gebruikelijke gespreksvaardigheden aan de orde.
De methode is bruikbaar voor het brede veld van sociaal werk en voor psychologen, FACT, ggz-agogen, poh-ggz, artsen, leerkrachten, coaches, ed.
Sonja Ehlers is o.a. orthopedagoog en jarenlang docent Praktisch Pedagogische Gezinsbegeleiding. Alfred Volkers is trainer/coach/supervisor en werkt al vele jaren in de jeugdzorg. De illustraties zijn van Wilna van den Heuvel, zij is kunstenaar, docente sociaal werk en supervisor.
16 juli 2022
SOCIALE TERUGGETROKKENHEID BEÏNVLOEDT RELATIES
Iedereen heeft wel eens tijd voor zichzelf nodig, maar jongeren en jongvolwassenen die vaak afstand nemen van anderen en zich sociaal terugtrekken kunnen daarvan vervelende gevolgen ondervinden. Voor deze leeftijdsgroep is het namelijk extra belangrijk om relaties aan te gaan met leeftijdsgenoten, vrienden en romantische partners.
Sociale terugtrekking kan voor problemen in deze relaties zorgen, maar welke problemen dit precies zijn en hoe ze ontstaan, is nog niet duidelijk. Daarom onderzocht Stefania Barzeva de gevolgen van sociale terugtrekking en bekeek ze welke kenmerken van sociale relaties ervoor kunnen zorgen dan jongeren zich meer of minder terugtrekken.
Stefania Barzeva vond onder andere dat jongeren die zich meer terugtrokken later meer gepest en minder geaccepteerd werden. Ook hadden deze jongeren in vergelijking met anderen later minder vrienden en onstabielere vriendschappen. Teruggetrokken jongvolwassenen hadden een lagere kans op een romantische relatie, maar als ze toch een romantische relatie kregen nam de teruggetrokkenheid af. Ook andere grote veranderingen in het leven, zoals een verhuizing, boden kansen om de teruggetrokkenheid te minderen en sociale relaties te verbeteren.
Deze patronen geven volgens de onderzoekers nieuwe inzichten in de verbanden tussen teruggetrokkenheid en sociale relaties en bieden aanknopingspunten om jongeren te helpen in hun sociale ontwikkeling. Veel jongeren vinden het lastig om hulp te zoeken en er over te praten.
ReAttach biedt een uitstekende therapie waarbij er niet gesproken hoeft te worden en de jongere toch ondersteunt wordt m.b.t. sociale contacten.
19 juni 2022
Weer een beetje wijzer geworden!
We hebben het afgerond! de zes-daagse leergang ‘Hedendaagse filosofie en narratieve systeemtherapie’ o.l.v. Jan Flameling. Zes zaterdagen boordevol informatie en het nodige huiswerk. Al met al een hele boeiende leergang waar ik voorlopig weer inspiratie uit kan putten in therapie en coaching.
10 juni 2022
Iedereen is van harte welkom
15 april 2022
Psychiater Dirk de Wachter in Humo
“Ik vergelijk onze tijdgeest met een speedboot, TINA genaamd: There Is No Alternative. Die boot vaart heel snel, en vooraan staan blitse jongens in dure pakken met hun haren in de wind magnumflessen champagne leeg te spuiten, terwijl hun mooie vrouwen kirren van plezier.
Maar achteraan vallen mensen uit de boot, omdat het zo snel gaat en er geen relingen zijn. Door het geraas horen de succesboys dat niet. En achter die speedboot varen wij, de psychiaters en de psychologen, in rubberbootjes. Wij vissen de overboord gevallen sukkelaars op en geven ze droge kleren. Maar onze rubberbootjes kunnen amper volgen, waardoor het heel moeilijk is om die patiënten weer op de speedboot te krijgen.
De overheid zegt nu dat die boot nog harder mag gaan, en dat de rubberbootjes van de psychiaters te duur zijn: ‘Laten we de mensen zwemvesten geven, dan verdrinken ze ook niet.’ Néé, die speedboot moet trager varen, en achteraan moet er een stevige reling komen, een sterke sociale zekerheid, zodat minder mensen in het water vallen.
Want vergis u niet: de meesten hebben geen psychiatrische afwijkingen, maar zijn gewone mensen die de ratrace niet meer aankunnen. Je zou kunnen zeggen dat degenen die wel succesvol zijn de gekken zijn, om het woord ‘psychopaten’ niet te gebruiken.”
4 april 2022
Wat is Emotional Freedom Technique (EFT)/smarttapping?
Het EFT protocol is een makkelijk te gebruiken hulpmiddel voor herstel van fysieke en/of emotionele pijn. Door middel van ’tapping’ op specifieke acupunctuurpunten in het lichaam worden energetische blokkades opgeheven. Dit vermindert symptomen, zoals angst of stress of somberheid, die bijvoorbeeld optreden na een moeilijke gebeurtenis.
“De oorzaak van alle negatieve emoties is een verstoring in het energiesysteem van het lichaam.”
De ‘tapping’ die we in elke ronde van EFT gebruiken is gemakkelijk te leren en makkelijk toe te passen. Dit is ook de reden dat EFT bekend is geworden als een gereedschap dat iedereen kan gebruiken. Op zichzelf kan het EFT protocol toegepast worden op elk onderwerp dat je maar wilt. En hoewel het alleen maar de eerste stap is op weg naar het volledige potentieel van EFT, zorgt het altijd voor positieve resultaten. Dit kan nog verbeteren als je leert hoe je het tappen op de beste doelen richt.
Als we deze energieverstoringen hebben gevonden, gebruiken we de “tapping” om ze te corrigeren. Het EFT protocol combineert bepaalde woorden met het tappen op 9 punten. De woorden daarbij zorgen ervoor dat we verbonden zijn met het probleem.
De energieverstoringen zijn dus de reden dat we emotionele problemen hebben zoals verdriet, woede, schuldgevoel, depressie, trauma en angst. Aangezien zowel fysieke als prestatie problemen vaak emotionele oorzaken hebben, zal het oplossen van de energieverstoringen dus ook hier helpen.
Neem voor meer informatie contact op met Alfred Volkers
15 maart 2022
Hoogsensitieve High Sensation Seekers
Op zaterdag 12 maart organiseerde de Vereniging Integrale Vitaliteitkunde (VIV) een bijscholing over hoog sensitieve mensen. Saskia Klaaysen van Anahata-coaching presenteerde de dag.
Nieuw voor mij was dat zij 4 types hoog sensitieve mensen onderscheid. Goed om te weten want sommige type hoog sensitieve personen zijn echt elkaars tegenpolen.
De meeste hoog sensitieve personen (70%) zijn een rustzoekende, en prikkelmijdende HSP. Je bent dan iemand die de kat uit de boom kijkt, je weegt de zaken goed af en overweegt alle voor- en nadelen. Je inventariseert de consequenties en je bepaalt de optimale optie voordat je tot actie overgaat.
De overige 30% behoort tot de Hoog sensitieve HSS. Je bent dan iemand die juist graag prikkels opzoekt, je komt sneller in actie en je neemt genoegen met het feit dat nog niet alles helder is. Je hebt de overtuiging dat alles goed komt en je neemt weloverwogen risico’s op basis van wat je ziet, hoort en voelt. Het verlangen naar ervaring is groter dan de voorzichtigheid bij een nieuwe situatie.
De 4 types zijn:
1. Introverte rustzoekende HSP
Je richt je energie veel meer naar binnen toe, naar je eigen gedachten, gevoelens en ideeën. Je geniet meer van één op één contacten en handelt weloverwogen.
2. Extraverte rustzoekende HSP
Je bent graag onder de mensen, je richt je energie naar buiten en op andere mensen. Terwijl je brein eerder een tegenovergestelde behoefte heeft: beschouwend, risicomijdend, de kat uit de boom kijkend. Hierdoor ben je sneller moe en overprikkeld.
3. Introverte Hoog sensitieve HSS
Als introverte HSS zoek je afwisseling in meer individuele activiteiten of in kleine groepen en je bent snel verveeld. Je hebt moeite grenzen te bewaken
4. Extraverte Hoog sensitieve HSS
Als extraverte richt je de energie op anderen en de omgeving. Je bent nieuwsgierig en wil nieuwe dingen in groepen ervaren maar je raakt snel weer verveeld. Je kan drukker overkomen en hebt meer moeite om grenzen te bewaken in sociaal contact.
Dit zijn slechts enkele aspecten. Andere persoonskenmerken versterken uiteraard de verschillen. Ieder mens is uniek, dus ook ieder Hoog sensitief persoon. Wel kun je vaststellen dat het moeilijk te bepalen is of mensen een extravert of introvert Hoog sensitief persoon zijn.
Belangrijk is dat mensen authentiek kunnen zijn. Om authentiek te kunnen zijn is het van belang dat je de drie breinen gebruikt: denken, voelen en doen. Dit noemen ze ook wel het integreren van je hoofd-, je hart- en je buikbrein. Hoog sensitieve mensen die goed functioneren benutten hun denkkracht in het verzinnen van plannen, het uitwerken van scenario’s, het doorzien van kansen, mogelijkheden en risico’s. Ze staan goed in contact met hun gevoel. Ze staan ook in contact met hun eigen waarden, intrinsieke motivatie en komen in actie. Als ze tot uitvoering overgaan voelen zij met hun hart wat het doet.
Kijk voor meer informatie ook op www.anahata-coaching.nl
1 maart 2022
Provocarief coachen
Uitdagen met humor en warmte!
Je bent veerkrachtiger dan je denkt. De provocatieve coach spreekt je aan op je kracht in plaats van op je kwetsbaarheid en zwakte. Natuurlijk, we ontkennen deze niet, maar we prikkelen je zo met onze provocatieve stijl van coaching, zodat je gemotiveerd wordt om jouw probleem aan te pakken.
De provocatieve coach daagt uit. Als iemand je uitdaagt reageer je daar meestal direct op. Je komt dus in beweging. Wij dagen je uit om dingen vanuit een ander perspectief te kijken. Hierdoor kom je in een leertoestand, je hersenen gaan nieuwe verbindingen maken.
Maar…. We moeten wel overtuigd worden van jouw goede wil en je bereidheid tot verandering. Je zult dus je best moeten doen om dat te bereiken.
Een provocatieve coach:
- Overdrijft
- Draagt absurde oplossingen aan
- Geeft belachelijke oorzaken
- Maakt gebruik van stereotypen
- Is dramatisch
- Is een lachspiegel
- Zegt wat hij denkt
- Praat veel
- Is partijdig
- Is warm
- Lacht graag en veel
Provocatieve coaching helpt je om te komen tot zelfwaardering, realisme, assertiviteit, zelfverdediging, het maken van nieuwe keuzes en zelfexpressie.
Provocatieve coaching is een goede manier om op een ongebruikelijke wijze de problemen waar je tegenaan loopt te lijf te gaan.
15 februari 2022
WAT IS EEN MINDMAP?
Mindmappen is een techniek die een beroep doet op de vele mogelijkheden van onze hersenen. Het is een eenvoudige manier om informatie op te roepen en op te slaan in onze hersenen. Het is een effectieve en leuke manier om leerprocessen te verbeteren, om aantekeningen te maken, om informatie te structureren en om op nieuwe ideeën komen.
Een mindmap bestaat uit een combinatie van woorden, kleuren, lijnen en afbeeldingen (foto’s, tekeningen, pictogrammen, e.d.). Een mindmap is een soort kaart buiten je hoofd over wat er gaande is in je hoofd!
Ze kunnen ons erg helpen:
- om niet alleen details maar tegelijkertijd ook het totaalbeeld te zien ( je creëert overzicht)
- om een grote hoeveelheid informatie op een overzichtelijke manier weer te geven, erover te praten en te onthouden
- om creatief te denken over problemen en oplossingen
- om onze tijd efficiënt te benutten
- om ons beter te concentreren op de inhoud
- om ons denken te structureren
- om meer plezier en betrokkenheid bij leren te hebben
Mindmaps worden gebruikt:
- bij het plannen van projecten en bijeenkomsten, het organiseren van activiteiten, analyseren van een probleem, maken van een overzicht van werkzaamheden, e.d
- bij het leren in de klas: beter onthouden, oproepen uit het geheugen, communiceren, samenwerken, aantekeningen maken, voorbereiden van brieven, werkstukken, verhalen, presentaties, spreekbeurten, verbeteren van betrokkenheid en concentratie
- als evaluatie en als toets
- in het team: denk aan mindmaps met als thema b.v. onze visie, goed onderwijs in deze tijd, een goede leerkracht, ouderbetrokkenheid, een project, ons nieuwe schoolplein, onze communicatie, enzovoort. De mogelijkheden zijn onbeperkt!
Kortom: een mindmap is een krachtig hulpmiddel!
1 februari 2022
Ademhalingsoefening: Mind-shift ademhaling
De voordelen van bewust ademhalingen, we kennen ze allemaal wel. Deze ademhalingsoefening is fijn wanneer je van mindset wilt veranderen, of als je vastzittende gedachten wilt loslaten.
Je gaat als volgt te werk:
– Haal diep adem door je neus
– Neem een korte pauze als je op je volledige capaciteit van de inademing zit.
– Neem nog een paar extra teugjes lucht
– Pauzeer en houd je adem voor een moment in
– Adem nu volledig uit door je neus
– 2 á 3 herhalingen kunnen je hoofd al helder maken al helder en je systeem herladen met nieuwe energie.
Het Centrum voor Vitaliteit in Made kan je hierbij ondersteunen.
23 januari 2022
Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH)
15 januari 2022
1 januari 2022
LVB en Trauma
Kinderen en (jong)volwassenen met een LVB zijn gevoeliger voor de impact van traumatische gebeurtenissen en maken er vaker één mee!
Zo vaak zelfs, dat van de mensen met een LVB in de zorg, zeker de helft een ingrijpende gebeurtenis heeft meegemaakt. Desondanks worden trauma-gerelateerde klachten dikwijls niet als zodanig herkend en gediagnosticeerd.
Het tijdig signaleren en behandelen van trauma- en stressor-gerelateerde problemen bij jeugdigen en jongvolwassenen met een licht verstandelijke beperking is van groot belang om daarin verbetering te brengen. Daarnaast is inmiddels uit onderzoek vast komen te staan dat ReAttach een uitstekende kortdurende therapie kan zijn om mensen hierbij te ondersteunen.
29 december 2021
Gepromoveerd!
Onlangs is Dr. Paula Bartholomeus gepromoveerd aan Universiteit Maastricht met haar proefschrift: ReAttach a transdiagnostic intervention for adults and children with mental health problems.
Daar waar er aanvankelijk vanuit de wetenschap op momenten ongeloof was dat deze methode in zo’n korte tijd (gemiddeld 5 sessies) zulke mooie resultaten kan geven, wordt ReAttach nu gewaardeerd door een groot aantal professoren. Zeker wordt deze methode omarmd door de vele collega’s die al met ReAttach werken. Bovenal is er veel dankbaarheid vanuit mensen die ReAttach mochten ervaren en zich nu rustiger en vooral ook sterker voelen.
19 december 2021
15 december 2021
SOLK heet voortaan ALK!
Vanaf 1 oktober 2021 is de afkorting SOLK vervangen door ALK (Aanhoudende Lichamelijke Klachten). Deze wijziging benadrukt het feit dat met name het aanhoudende karakter van de klachten voorop staat.
Het hebben van lichamelijke klachten hoort bij het leven. Slechts weinigen gaan daarvoor naar de huisarts. Als lichamelijke klachten echter langer dan enkele weken duren en als er bij medisch onderzoek geen somatische aandoening wordt gevonden die de klachten voldoende verklaart, wordt gesproken over Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten. In de nieuwe terminologie dus ALK, Aanhoudende Lichamelijke Klachten
Uit onderzoek blijkt dat (huis)artsen het lastig vinden om patiënten die klachten hebben waar geen goede somatische verklaring voor is en die lang aanhouden te behandelen. Ongeveer 40% van de spreekuurcontacten bij de huisarts gaan over lichamelijke klachten die (te) lang aanhouden.
Het centrum voor Vitaliteit kan vaak een goede behandeling bieden.
1 december 2021
20 november 2021
Verlang jij naar meer vitaliteit?
Hulp nodig voor vrijer ademen, energieker voelen, mobieler zijn door makkelijker te bewegen, lekker kunnen eten en drinken, minder klachten zoals angst, pijn of duizeligheid?
Of heb je een chronische aandoening en wil je daar beter mee leren omgaan?
Een gedreven en gepassioneerd team staat voor je klaar met de gezamenlijke missie om mensen te helpen aan een gezond en gelukkig gevoel. Wij zien de mens achter het ziektebeeld. Wij gaan door waar anderen stoppen.
Het team bestaat uit verschillende soorten therapeuten, allen gespecialiseerd, en samen onder één dak! Jouw hulpvraag staat centraal in de aanpak.
Voor allerlei vragen over gezond en gelukkig leven kun je bij ons terecht!
We werken vanuit de visie van Positieve Gezondheid.
Je bent ook altijd van harte welkom om bij ons binnen te stappen, daar wacht een warme ontvangst en een kopje koffie of thee. In het Centrum voor Vitaliteit vertellen wij je graag meer over de mogelijkheden.
8 november 2021
Stop met piekeren
Marleen Derks wist haar eigen chronische piekergedrag succesvol te bestrijden. Omdat dit haar niet was gelukt met bestaande therapieën ontwikkelde zij op basis van wetenschappelijk onderzoek haar eigen K.E.U.Z.E methode, waarmee ook jij in vijf stappen kunt afrekenen met je innerlijke criticus.
‘Stop met piekeren’ bevat tips, oefeningen en adviezen om van het piekeren af te komen. Het leert je om jezelf te begrijpen, je eigen capaciteiten beter te gebruiken, te zien wat belangrijk voor je is, en in jezelf te vertrouwen.
22 oktober 2021
Hedendaagse filosofie en narratieve systeemtherapie
Op zaterdag 23 oktober start ik met de leergang hedendaagse filosofie en narratieve systeemtherapie. In deze leergang wordt je verrast door het gedachtengoed van een aantal denkers die passen in een lange traditie en ontdek je de wortels van dit denken. De narratieve psychotherapie wordt in een hedendaags filosofisch kader geplaatst. Het gaat o.a. over de verhouding tussen taal en werkelijkheid.
De leergang bestaat uit 6 bijeenkomsten o.l.v. hoofdopleider Jan Flameling.
14 oktober 2021
STOUD
Met de STeungroep voor OUDers hopen wij een brug te slaan tussen
- ouders die wachten op hulp
- ouders die op zoek zijn naar een zetje richting hun gewenste toekomst
- ouders die het fijn vinden om stil te staan bij het opvoeden en het ouderschap
Tijdens de online bijeenkomst kunnen ouders terecht met al hun vragen over opvoeden en het ouderschap. Als je geen directe vraag hebt, kun je ook meedenken, leren en je laten inspireren. Onze ervaring is dat je dan toch vaak iets hoort (of jezelf hoort zeggen!) dat verrassend of helpend is.
Praktisch:
• online via ZOOM
• Start om 9.30u en duurt tot 11.30u
• De kosten zijn: € 12.50 per keer
Data:
• Vrijdag 15 oktober
• Vrijdag 19 november
• Vrijdag 17 december
Inschrijven kan via onderstaande link:
https://forms.gle/ohCPNK4oHVicFhAj8
Meer info:
https://vraagkracht.nl/ouders-gezinnen/steungroep-ouders/
Ken jij ouders voor wie dit interessant zou kunnen zijn? Ze zijn van harte welkom.
1 oktober 2021
Trauma
Veel mensen maken tijdens hun leven een schokkende gebeurtenis mee. Hierdoor kunnen kortdurend posttraumatische stressklachten voorkomen. Dit is een normale reactie. De meeste mensen kunnen een schokkende gebeurtenis goed verwerken met steun van de omgeving. Bij 10% van deze mensen ontwikkelt zich een zogenaamde PTSS (een posttraumatische-stressstoornis). Ook kinderen en jongeren kunnen PTSS ontwikkelen.
Sommige ervaringen zijn zo schokkend dat je ze moeilijk kunt vergeten. Dat geldt bijvoorbeeld voor een ernstig verkeersongeluk, een overval, mishandeling of seksueel geweld. Als je zoiets meemaakt, kan dat je leven helemaal ontregelen. Het kost tijd om van zo’n gebeurtenis te herstellen. Je verwerkt de gebeurtenis langzaam en pakt de draad van het dagelijks leven weer op. Hoe lang zo’n verwerking duurt, is voor iedereen verschillend.
Het kan ook zijn dat het je niet lukt de schokkende gebeurtenis te verwerken. Dat merk je aan lichamelijke en psychische klachten. Je hebt bijvoorbeeld hartkloppingen, schrikt snel en bent somber. Als je zulke klachten hebt, heb je misschien een posttraumatische-stressstoornis (PTSS).
Symptomen bij een PTSS
- herbeleving
- vermijding
- voortdurend gespannen en ‘opgefokt’
- snel je geduld verliezen
- plotselinge huilbuien
- gevaarlijke situaties opzoeken
- verdovende middelen gebruiken
- somber voelen
- minderwaardig voelen
- slecht kunnen concentreren
- doodmoe maar moeilijk inslapen of doorslapen.
Herken je de symptomen neem dan contact op met je huisarts en vraag een verwijzing naar een behandelaar. Dit kan een therapeut of coach zijn die ervaring heeft met het behandelen van PTSS.
Vaak wordt bij een behandeling gedacht aan EMDR therapie maar ook ReAttach therapie kan een prima ondersteuning bieden.
In zijn algemeenheid is het van belang om bij traumatische ervaringen
- Veel tijd en rust te nemen
- Je herinneringen op te schrijven
- Er over te praten met mensen die je vertrouwd
- Goede voeding tot je te nemen
- Je naar buiten gaat en in beweging blijft (sporten)
- Je leuke dingen blijft doen
- Een vaste dagindeling blijft aanhouden
- Je lotgenoten opzoekt
Op internet vind je veel informatie maar neem gerust contact met ons op.
15 september 2021
Faalangst
Iedereen is wel eens extra gespannen voordat je moet presteren. Deze spanning verhoogt je concentratievermogen op het moment van presteren. Je pept je als het ware op. Wanneer je echter té zenuwachtig wordt en daarbij lichamelijke of emotionele klachten krijgt (angst, onzekerheid, boosheid) dan kan het een probleem gaan vormen. Onder faalangst verstaan we de angst dat wat je gaat doen zal mislukken. Al vóór de test of de opdracht ontstaat de angst om te falen met de daarbij behorende negatieve gedachten en lichamelijke reacties. Zo kan je bijvoorbeeld denken dat je ‘het toch niet kan’ of dat je ‘het ook nooit goed doet’. Je kunt boos worden uit frustratie of juist angstig en paniekerig. Lichamelijke reacties kunnen dan zijn: zweten, hartkloppingen, hoofdpijn, misselijkheid, gespannen spieren, niet meer helder kunnen denken, hyperventilatie etc.
Wat kun je doen bij faalangst?
Belangrijk is dat je zo ontspannen mogelijk bent vóór de prestatie. Een paar keer diep in- en uitademen onder in de buik kan al rust geven. Er zijn tal van mindfulness oefeningen die je kunnen ondersteunen. Ook kan het helpen om irreële (niet helpende) gedachten te vervangen door realistische (helpende) gedachten. Bijvoorbeeld de gedachte: ‘Ik kan het toch niet’ kun je onderzoeken; Wat is je al eens gelukt? Wat zou een klein succes zijn? Een gesprek met een coach of een psychosociaal hulpverlener kan je helpen om de negatieve gedachten en gevoelens onder controle te krijgen en soms kunnen homeopathische middelen helpen om lichamelijke reacties tegen te gaan. Voor meer informatie kun je vrijblijvend contact met ons opnemen.
1 augustus 2021
31 augustus 2021
Wat kun je doen bij een angststoornis?
Een angststoornis is een psychische aandoening die zich kenmerkt door de aanwezigheid van een pathologische (= ongezonde) angst. Angst is een gevoel dat optreedt bij dreigend gevaar. De emotie ontstaat als de persoon direct wordt bedreigd of als de persoon de situatie als dreigend erváárt. Angsten kunnen kortdurend zijn of langdurend, soms zelfs levenslang. Als de angst niet reëel is en de persoon er sociale problemen door ondervindt is er sprake van een stoornis.
De angststoornis is in de psychiatrie de meest voorkomende aandoening.
Een aantal voorbeelden van een angststoornis zijn: paniekstoornis, obsessief-compulsieve aandoening (dwanggedrag), posttraumatische stressstoornis en agorafobie (pleinvrees).
Een angststoornis kan door verschillende oorzaken ontstaan en chronisch worden. Soms is de aanleg ervoor in de familie aanwezig.
Gedragstherapie of cognitieve therapie kan helpen om de angst onder ogen te komen en te leren dat er niets kan gebeuren. Hierbij leer je langzaam te wennen aan waar je bang voor bent. Ook je gedachtepatronen worden onder de loep gelegd om te zien of ze wel reëel zijn en hoe je anders zou kunnen denken. In veel gevallen gaat hiermee de grootste angst weg, maar soms is de angststoornis te hardnekkig.
Medicatie kan tijdelijk een oplossing zijn om iemand te kalmeren en de scherpe kantjes eraf te halen zodat het leefbaar wordt voor de persoon. Echter lost dit op de lange termijn helaas niets op. De oorzaak van het ontstaan van de angst wordt niet weggenomen.
Inmiddels weten we dat hypnotherapie en ReAttach soms goede resultaten geven. Daarnaast zijn er homeopathische middelen verkrijgbaar ter ondersteuning.
31 Juli 2021
Burn-out of overspannen
Bij een burn-out ben je opgebrand. Je voelt je lichamelijk en geestelijk totaal uitgeput. Een burn-out is het gevolg van langdurige stressklachten die steeds erger geworden zijn en waaraan je te weinig aandacht hebt besteed. Volgens cijfers van TNO en het Centraal Bureau voor de Statistiek hebben 1 miljoen Nederlanders burn-out klachten. Bij overspannen zijn, passen soortgelijke klachten, maar ze zijn dan milder en sneller over.
Stress is ongezond als je te lang spanning voelt en je geen tijd kunt of wilt nemen voor ontspanning. Die spanning kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld constant te hoge werkdruk, problemen op je werk of spanning in je gezin. Maar vaak ook is het een combinatie van dit soort factoren. Wanneer je langdurig wordt blootgesteld aan een stressveroorzakende situatie, kan dat zorgen voor overbelasting en uitputting. Dit kan resulteren in een burn-out. Een burn-out is vaak werkgerelateerd, maar dit hoeft niet.
1 Juli 2021
1 Juli 2021
Holistische benadering vaag?
Holistische benadering vaag?
Oosterse en westerse geneeskunde verschillen in benadering. In de westerse geneeskunde wordt het probleem vaak bekeken als iets dat op zichzelf staat. Een arts gaat aan de slag met de klacht waarmee jij komt. De diagnose van de klacht is leidend voor de behandeling die je krijgt.
Dat is anders bij een holistische benadering. Er wordt gekeken naar wat er buiten de klacht nog meer speelt in het lichaam en leven van de cliënt. Er wordt ook gekeken of er een relatie is tussen fysieke en emotionele klachten. Dan wordt een plan gemaakt wat de beste methode is om de patiënt te helpen. Daarbij wordt zo veel mogelijk uit gegaan van de zelf helende kracht van de cliënt. In het centrum voor Vitaliteit gaan we samen met u kijken wat voor u helpend is
16 Juni 2021
Eindelijk aan de slag met die lastige emoties
Emoties zijn gevoelens die vrijkomen vanuit je innerlijke beleving. Vaak zijn er aanwijsbare redenen als er emoties vrijkomen maar soms komen ze vanuit het niets. Regelmatig kunnen er meerdere emoties naar boven komen. Boosheid, frustratie, angst, verdriet zijn emoties die de bovenhand krijgen.
Emoties gaan vaak gepaard met gedragsproblemen of onverklaarbaar gedrag. Gedragsproblemen ontstaan door het niet goed verwerken van prikkels in de hersenen. Hierdoor ontstaan blokkades of belemmeringen waardoor de problemen nóg groter worden.
De 6 basis-emoties zijn: vreugde, verdriet, angst, woede, verbazing en afschuw. Uit deze emoties ontstaan veel andere emoties.
Een Psychosociale therapeut kan u begeleiden om de emoties dé juiste plek te geven zodat u hier minder last van heeft.
Een psychosociale therapeut stemt volledig af op de cliënt. In een gesprek wordt alle tijd genomen om veel informatie te verzamelen. Hij of zij luistert, signaleert, volgt de cliënt en stelt vragen om de cliënt tot bewustwording en inzicht te brengen. De therapie begint dus al bij de 1e afspraak!
Tijdens de behandeling, biedt de therapeut ondersteuning aan door diverse therapievormen geïntegreerd toe te passen.
De behandelingen zijn zó effectief dat er doorgaans 3 tot 7 behandelingen nodig zijn.
1 Juni 2021
Wereldwijd ingezet door een breed scala aan paramedici
ReAttach is een door Drs. Paula Bartholomeus ontwikkeld als doeltreffende interventie om mensen te ondersteunen bij het omgaan met complexe problematiek zoals autisme, trauma, niet aangeboren hersenletsel.
Inmiddels wordt ReAttach wereldwijd door een diversiteit aan paramedici ingezet bij kinderen en volwassen met centraal neurologische problematiek, functioneel neurologische stoornissen, oncologische problematiek, Psychosomatische klachten, (psycho)geriatrische problematiek, taal- spraakstoornissen en post-traumatische en stress-klachten.
De kracht van ReAttach is dat je niet hoeft te práten over wat je hebt meegemaakt, waar je last van hebt, wat je wilt veranderen, wat je hebt te verwerken. ReAttach maakt gebruik van stemgebruik, denkopdrachten en lichte ritmische aanraking op de handen. Het zorgt ervoor dat je zelf in staat komt om de juiste informatie op te halen, te registreren en te (her)plaatsen. Door de oefeningen ontstaan er nieuwe hersenverbindingen die andere inzichten geven en die oude patronen vervangen. Op die manier ontstaat er ontspanning, overzicht en een nieuw perspectief voor groei.
15 Mei 2021
Interne conflicten
Conflicten hebben we allemaal wel eens, niet alleen met anderen, maar ook met onszelf. Het hebben van interne conflicten is dan ook helemaal niet gek, maar kan wel voor negativiteit zorgen. Vaak is het zo dat een intern conflict met jezelf wordt veroorzaakt door een mengelmoes van gevoel en verstand. Je gevoel zegt bijvoorbeeld dat je dat ene stukje taart nog wel lust, maar je verstand laat weten dat je al genoeg taart op hebt vandaag. Of je zit op de bank en een stemmetje zegt tegen je dat je nodig moet stofzuigen en een ander stemmetje zegt dat je lekker onderuit op de bank met een goed boek moet ontspannen. Uiteindelijk doe je geen van twee, waarover je dan weer schuldig voelt. Kortom, het kost vaak veel tijd en energie om het conflict met jezelf op te lossen, want waar doe je nu goed aan? Bovendien komt het de mate van vitaliteit niet ten goede door het gebruiken van deze energie.
Een vitaliteitscoach helpt je met het verhogen van jouw levensenergie door te focussen op vlakken als: beweging, mind state, ontspanning en voeding. Zo ook bij het oplossen van interne conflicten en keuzestress. Voldoende levensenergie is tenslotte de sleutel tot een gelukkig leven!
1 Mei 2021
Mentaal gezond in tijden van Corona
Wat doen alle maatregelen die genomen zijn om het Corona virus te bestrijden met onze mentale gezondheid?
Mensen hebben behoefte aan verbinding, contact, ergens bij horen, gedachten uitwisselen, samen lachen. Hoe lang kunnen we hier zonder? Na enige tijd begint het te kriebelen, ontstaat er misschien irritatie, onenigheid over te nemen maatregelen etc. We krijgen last van stress, raken uit balans. We zijn uit evenwicht: minder energie, moe, lichamelijke klachten, onrustig of slecht slapen, piekeren, angstig, somber, kort lontje, dun huidje (je snel aangevallen voelen), meer fouten maken, meer dingen vergeten/kwijt zijn/concentratieproblemen, minder flexibel, geen besluiten kunnen nemen, meer ruzie, isoleren betekent een grotere kans op lichamelijke ziekten en burn-out.
Voor meer informatie over hoe om te gaan met al deze onzekerheden kunt u contact met ons opnemen.
15 April 2021
Veerkracht
Veerkracht is het vermogen dat je in staat stelt om te herstellen en om te gaan met stress, veranderingen en tegenslag. In deze tijd waarin vakanties moeten worden uitgesteld, concerten niet kunnen doorgaan en bijeenkomsten worden afgezegd, wordt een groot beroep gedaan op onze veerkracht. Dat voelt niet altijd goed en kan gepaard gaan met gevoelens van verdriet, teleurstelling of boosheid. Het is echter belangrijk om je bewust te zijn dat het voelen en accepteren van deze emoties het begin is van een veerkrachtige reactie.
Na verloop van tijd veer je vanuit die stress of dat verdriet, beetje bij beetje, weer terug naar je gewone zelf. Of misschien zelfs naar je betere zelf.
Hieronder 3 tips die je kunnen helpen bij het omgaan met stress en vergroten van het aanpassingsvermogen.
- Probeer ook de lichtpuntjes te blijven zien: schrijf iedere dag drie positieve dingen op die je hebt meegemaakt, hebt gedaan of hebt gezien.
- Iets voor anderen kunnen betekenen, maakt dat je je nodig voelt. Dat geeft zin. Boodschappen doen voor iemand, de hond van iemand uitlaten, een (telefonisch) luisterend oor bieden, familie, vrienden en/of kennissen bellen voor een praatje.
- Eigen doelen en prioriteiten bijstellen. Wat is nu belangrijk? Alles komt in een ander perspectief te staan en sommige zaken kunnen wellicht nu even wachten.
31 Maart 2021
Beeldbellen kost energie
Kunnen jullie mij zo goed zien? Ben ik goed te verstaan? Ik hoor een echo. ‘We wachten nog
heel even tot iedereen is ingebeld.’ Steeds dezelfde opmerkingen, dezelfde chaos, het is de
nieuwe werkelijkheid voor vergaderend Nederland. Waar beeldbellen eerst een spannende
nieuwe ervaring was, is het nu voor velen een doodvermoeiend ritueel geworden. Zelfs als
een online vergadering vlekkeloos verloopt, dan nog blijkt naderhand dat mensen uitgeput
zijn. Het vraagt veel energie.
Tijdens een videogesprek moeten we ons meer concentreren op de ander dan we normaal
zouden doen. We zien minder. Het is hard werken om non-verbale signalen zoals
gezichtsuitdrukkingen, de toonhoogte van de stem en lichaamstaal digitaal waar te nemen.
We missen het totaalbeeld.
Tips om je focus te behouden;
- Kies een optimale ruimte voor jezelf om rustig te kunnen beeldbellen
- Kies een rustige achtergrond of maak deze vaag
- Zorg voor een goede stoel/zitpositie t.o.v. het scherm
- Zorg voor voldoende ventilatie/frisse lucht
- Vermijd achtergrond geluiden
- Vraag of iedereen de microfoon uitzet
- Las pauzes in waarin je achter het scherm weg bent en even kunt bewegen
15 Maart 2021
Erkende therapeuten van de Vereniging voor integrale Vitaltiteitskunde VIV : van burn-out tot rouwverwerking
VIV-therapeuten stellen geen diagnose, maar werken samen met de reguliere zorgverleners. Ze bieden aanvullende hulp bij onder andere:
- Stress & Burn-out.
- Vermoeidheidsklachten
- Hooggevoeligheid & HSP / HSS
- Chronische klachten, ook reumatische
- Trauma
- Rouw- en verliesverwerking
- Relatieproblemen
- AD(H)D/klachten in het autistisch spectrum
- Onzekerheid en faalangst
Al onze erkende therapeuten zijn integraal complementair therapeut. Dat betekent dat ze naar zowel de fysieke, emotionele als mentale kant van een probleem kijken. Wij geloven dat je daarmee de beste resultaten bereikt.
19 Februari 2021
Solution Focused World day
SF World Day on the 3rd of May is a yearly day to celebrate the Solution Focused Approach around the world.
The celebration can include a single person, community or national association.
Further details on www.sfworldday.com
5 Januari 2021
Ook in 2021 is het centrum voor vitaliteit in Made weer volop actief!
In het centrum staat een gedreven en gepassioneerd team voor u klaar met de gezamenlijke missie om mensen te helpen aan een gezond en gelukkig gevoel. Het team bestaat uit verschillende soorten therapeuten, allen gespecialiseerd, en samen onder één dak!
Uw hulpvraag staat centraal in de aanpak. Voor allerlei vragen over gezond, gelukkig en vitaal leven kunt u bij het Centrum voor Vitaliteit terecht!
U bent altijd van harte welkom om bij ons binnen te stappen, daar wacht een warm ontvangst en een kopje koffie of thee. In het Centrum voor Vitaliteit vertellen wij u graag meer over de mogelijkheden.
2 Januari 2021
Het VOPN congres gaat online vanaf 23 januari:
Zoals jullie waarschijnlijk al begrepen hebben is het jaarlijkse VOPN congres op 31 oktober a.s. afgelast. Recent is echter besloten om over te gaan tot een online variant: op 23 januari 2021 zal online gestart worden met een plenaire lezing en in de maanden daarna zullen er verschillende workshops online gegeven worden.
Op 23 januari zullen na de plenaire lezing alle workshopgevers zichzelf en hun workshop voorstellen. Deelnemers kunnen dan intekenen op een van de workshops die later door het jaar (een workshop per maand op een avond van een uur) worden georganiseerd.
Dus, als jij dit ziet zitten, hou dan 23 januari tussen 15.00 en 17.00 uur in je agenda vrij!!
16 December 2020
De nieuwe website van Kinderen uit de Knel is live gegaan op 16 december! Neem gelijk een kijkje: kinderenuitdeknel.nl De website biedt een Platform voor informatie over de groepsbehandeling, geeft de mogelijkheid om in contact te komen met de lokale aanbieders van Kinderen uit de Knel en biedt een plek om kennis over complexe conflictscheiding uit te wisselen, via het digitale platform voor professionals. De website is in co-creatie ontwikkeld, in samenwerking met ouders en kinderen, therapeuten en verwijzers. Een van de belangrijke inzichten die uit dit samenwerkingsproces zijn voortgekomen is om de informatie voor ouders (en sociale netwerk en kinderen) meer centraal te stellen. Dat is de basis geweest voor de nieuwe website, waar ook een video voor ouders is opgenomen. Bekijk de video Kinderen uit de Knel
9 December 2020
NAH (Niet aangeboren hersenletsel) WAGENBERG – Dat de impact van hersenletsel zowel lichamelijk, mentaal als financieel groot kan zijn, weet de familie Looman uit Wagenberg. Vader Jeffrey (34) kreeg twee jaar geleden een zware hersenbloeding. Zijn vrouw Corrie onderzoekt of ze met de oprichting van een stichting meer bekendheid kan geven aan hersenletsel bij jongeren én, op den duur, activiteiten kan aanbieden. ,,Ik wil laten zien dat het ook anders kan.”
Corrie maakt zich zorgen over de toekomst. Met de oprichting van een stichting hoopt ze andere jongeren tussen de 18 en 40 jaar in een soortgelijke situatie te kunnen helpen, maar ook het taboe te doorbreken. ,,Hersenletsel komt meer voor dan we denken, maar je ziet het niet altijd. Ik wil de overheid wakker schudden; laten zien hoe het anders moet.
30 November 2020
De praktijk van Alfred Volkers (CT&O) is vanaf 1 december aangesloten bij de (beroeps) vereniging voor integrale vitaliteitskunde! Naast het gezamenlijk zorgdragen voor kwalitatief goede integrale hulpverlening kunnen cliënten die een aanvullende zorgverzekering hebben bij o.a. het CZ of het VGZ de kosten voor de psychosociale hulpverlening vergoed krijgen.
De VIV is sinds 1999 dé beroepsvereniging voor professionele therapeuten die holistische werkmethodieken gebruiken. Onder holistische geneeskunde en geneeswijzen verstaan wij een geïntegreerde aanpak, waarbij aandacht is voor zowel de fysieke, emotionele, mentale en spirituele kant van het leven.Wij hebben een brede groep van vitaliteitsprofessionals als leden. Behandelaars die werken volgens methodieken als natuurgeneeswijzen, psychosociale geestelijke begeleiding, lichaamsgerichte therapieën of homeopathie.De VIV ziet het als haar taak de belangen van haar leden in alle aspecten te behartigen.
18 September 2020
Goed nieuws! Het Nederlands Jeugdinstituut (NJI) heeft op 18 september 2020 de interventie Kinderen uit de Knel erkend als goed onderbouwd.
De erkenningscommissie oordeelt dat Kinderen uit de Knel theoretisch goed in elkaar zit en gebaseerd is op bestaande (empirische) kennis. Dit is een prachtig resultaat voor iedereen die direct en indirect met Kinderen uit de Knel te maken heeft. Op de site van het NJI vind je een uitgebreide beschrijving van het behandelprogramma: Databank Effectieve Jeugdinterventies
Vanaf 1 oktober 2021 is de afkorting SOLK vervangen door ALK (Aanhoudende Lichamelijke Klachten). Deze wijziging benadrukt het feit dat met name het aanhoudende karakter van de klachten voorop staat.
Het hebben van lichamelijke klachten hoort bij het leven. Slechts weinigen gaan daarvoor naar de huisarts. Als lichamelijke klachten echter langer dan enkele weken duren en als er bij medisch onderzoek geen somatische aandoening wordt gevonden die de klachten voldoende verklaart, wordt gesproken over Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten. In de nieuwe terminologie dus ALK, Aanhoudende Lichamelijke Klachten
Uit onderzoek blijkt dat (huis)artsen het lastig vinden om patiënten die klachten hebben waar geen goede somatische verklaring voor is en die lang aanhouden te behandelen. Ongeveer 40% van de spreekuurcontacten bij de huisarts gaan over lichamelijke klachten die (te) lang aanhouden.
Het centrum voor Vitaliteit kan vaak een goede behandeling bieden.
SOLK heet voortaan ALK!
Daar waar er aanvankelijk vanuit de wetenschap op momenten ongeloof was dat deze methode in zo’n korte tijd (gemiddeld 5 sessies) zulke mooie resultaten kan geven, wordt ReAttach nu gewaardeerd door een groot aantal professoren. Zeker wordt deze methode omarmd door de vele collega’s die al met ReAttach werken. Bovenal is er veel dankbaarheid vanuit mensen die ReAttach mochten ervaren en zich nu rustiger en vooral ook sterker voelen.
LVB problematiek
Kinderen en (jong)volwassenen met een LVB zijn gevoeliger voor de impact van traumatische gebeurtenissen en maken er vaker één mee!
Zo vaak zelfs, dat van de mensen met een LVB in de zorg, zeker de helft een ingrijpende gebeurtenis heeft meegemaakt. Desondanks worden trauma-gerelateerde klachten dikwijls niet als zodanig herkend en gediagnosticeerd.
Het tijdig signaleren en behandelen van trauma- en stressor-gerelateerde problemen bij jeugdigen en jongvolwassenen met een licht verstandelijke beperking is van groot belang om daarin verbetering te brengen. Daarnaast is inmiddels uit onderzoek vast komen te staan dat ReAttach een uitstekende kortdurende therapie kan zijn om mensen hierbij te ondersteunen.